If today was your last day, and tomorrow was to late, could you say good bye to yesterday…

Terkini

A New Journey

hehe…cam tajuk literature je tajuk entry kali nie…
ok, kite kembali ke topik utama..

mulai 15hb Julai 2010 baru2 nie, bermula lah satu fasa baru dlm hidup wan nor asma…which is, i’m officially start working…huhu..mayb, bagi org lain, this is not a big deal, tp bg aku…it is a BIG deal…..
the reason is….

ermm..rsnye better next time kite smbg citer sbb dh nk start kerja…sbb rsnye klau dh start citer reason2 n so on, jd cam lg byk plak benda yg nk dicerita..huhu…so, kite smbg citer next time la eh…
till then…

Enie dah kahwin jgak… (^_^)…

mcm yg dh di war-warkan kt dlm entry time kak jie dh kawin dulu, bln 6 turn enie plak..

jadi 10hb jun 2010 br nie berlangsunglah majlis pernikahan enie..n keesokannye plak diadakan majlis kenduri kesyukuran perkahwinan…aturcara majlis pn lbh kuang same je dgn aturcara mjlis time kenduri kak jie dulu..cume pengantin dgn warna tema je yg lain..tmpt tempah kanopi, pelamin, katering pn same jgak..cume pelamin tue design yg lain la..huhu..klau same konpem org yg dtg kenduri trase cam deja-vu je, sbb mostly tetamu pn org yg same jgak dgn tetamu ari tue..cume ade tambah skit kwn2 umie dgn abah yg x smpt nk jemput time kenduri yg first dulu..sbb time kenduri kak jie dulu, first time pnye kenduri kawin dlm family kitorg, jadi agak kalut jgak la..kali nie agak kurang kalut sbb kbykkan nye cume follow blk prosedur yg dulu cam yg dh dibgtau time mula2 td…so, preparation utk kenduri enie rase cam agak rilek jgak la mase mula2, TAPI lbh kuang dua tiga ari n time hari kenduri tue feeling kekalutan mula terasa, mayb sbb duk rilek sgt kot sblm tue sbb rs cam smua dh settle..huhu..apepun, Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar…dan secara rasminya, bertambahlah lagi sorg ahli keluarga kami…dan..kebebasanku di dalam rumah semakin berkurang..huhu..abaikan ayat yg terakhir td, itu dr negatif P.O.V…huhuhu..honestly, tmpng gembira bila tgk muka gembira+bahagia enie ari tue…mcm yg pnah dibgtau kt dlm entry kak jie dh kawin dulu, nie lah agak nya family-relationship-bonding…bila ahli keluarga kite gembira, kita pn trase gembira jgak..smoga pasangan pengantin bahagia buat selama-lamanye….

sblm terlupa, nk ucap thanks kpd cik ila, cik sarah n especially cik mai sbb sudi dtg even bakal bertunang dua tiga ari lps kenduri tue…n tahniah cik mai sbb dh selamat menjadi tunangan orang..hari cik mai bertunang same dgn hari majlis smbut menantu pihak pngantin lelaki…

sbnrnye nk citer psal ‘before and after’ plak..tp kemalasan mula melanda (nk pegi tgk citer plak sbnrnye)…huhuhu…truk btol kan…taperla..still tulis nie sbg peringatan utk diupdate next time…bila lagi nk guna function edit tue kan…hahaha..itulah alasan org yg mls…kanak kanak bwh umur dilarang ikut tingkah laku ini..taper, nnT kite edit entry nie skali dgn hiasan gambar2 skali…k-lah, till next time..

to be continue……..

interbiu oh interbiu…

ekceli.,citer nie dh lame dh, tp tader la lame sgt..,cume x fresh dr ladang mcm oren sunkist tue, n x panas dr oven mcm pizza…tp still nk citer kt sini sbb experience tue still fresh dlm ingatan lg…huhu..ape la pnye intro..

nie merupakan first interview experience…siyesly sblm nie x penah kena interview jd konpem la perasaan nervous tue sgt la dirasa…interview plak, utk bekerja..,cam x cayer je dh nk msuk alam kerja..k, straight to the point, br nie dpt surat utk interbiu kt USIM..dlm surat tue kate interbiu pkul 8..so, ari kena interbiu tue pkul 8 pg dh smpai kt sane..tmpt kena interbiu kt tngkt 2, bgnan canselori.,pkul 8 plak merupakan time org nk msuk keje.,jd kena la naik lif skali dgn staf2 lain..time dlm lif tue rs diri cam ‘kecik’ je..pastu smpai kt tmpt nk interbiu tue tgk2 dh ade lbih kuang 6 org yg tgh tnggu nk interbiu jgak..so aku pn pegi la duduk kt krusi tue join diorg skali..situasi ms tue siyes smacam je..ye la smua yg kt situ masing2 nervous nk kena interbiu..msg2 kau tgk aku, aku tgk kau…tetiba aku tgk ade org brdiri, aku pn tgk la kt org tue, br aku sdar, rupe2nye tue tg.zuraini, bdak klej aku jgak.,kitorg same2 prktkl kt HSAJB dulu..pastue dia pn dtg duk kt krusi sblh aku..kitorg pn btegursape lah, ye r, dh lame x jmpe, tp kitorg cam kekok skit nk ckp sbb org lain snyap je, jd kitorg ckp slow2 n skit2 je, lps tue msing2 kembali bermonolog dgn diri sndiri..lps lbh kuang 15 minit duk bermonolog dgn diri msing2, kitorg nmpk ade staff tmpal something kt pntu sebelah tmpt kitorg duduk..lps staff tue pergi, msing2 try usha tgk ape yg ditmpal dr tmpt duduk msing2..lps tus tue smua mengeluh “lar….”(versi slow2), sbb kertas tue bgtau tue pntu bilik interview utk kitorg nnT dan info yg buat kitorg mengeluh sbb kt situ tulis Masa : 9.00 pagi., dlm surat kate 8.00 pagi…lps tue, suasane dh x dingin mcm td dh..ice dh breaking lps tgk info tue..kitorg start berbual2, tp still ckp slow2 la..akhirnye, lbh kuang pkul 9.30 br la interview start..smentara tnggu turn kitorg smpt jgak b’bual2 n try agak ape yg interviewer akn soal, lgpn ade jgak dh ade pnglman kerja, jd smpt jgak dia citer pglaman dia dulu..dipendekkan  citer, aku pnye turn last skali..feeling smentara nk tggu turn, dr rs sgt la nervous ms memula, lps tue rase kurang skit neves bile dh start b’bual skit2, smpai la rs neves yg amat sgt blk bile tgk org mkin berkurang smpai tnggal 3 org, 2 org smpai tggal aku sorg tggu turn..

k, msuk citer psal time kena interbiu plak.., time interview tue ade 4 org panel yg soal (dekan, peg.pendaftar, tim.bendahari n yg sorg lg tue prof klau x slap).. Alhamdulillah, soklan yg ditanye pn taderlah mengerikan mcm yg dibayangkan.,tapi yg wat aku asik t’igt-igt smpai skrg adelah jwpn yg aku jwb..siyesly, mase memula kluar bilik interbiu tue aku rase cam lega je sbb rs cam dh bg jwpn utk stiap soklan yg ditanye.., tp lps sehari dua, aku mule terpikir, aku jwb syok sndiri ke ek…t’utame skali bg soklan yg b’kaitan dgn pglaman prktkl dulu..rs cam excited je nk  jwb soklan tue sampai x t’igt nk edit jwpn dulu..

lupe nk bgtau dua tiga ari sblm intebiu aku ala2 demam n btuk tp sehari sblm interbiu tue rs cam dh ok jd x pegi r klinik or mkn ubat..tetiba time tgh syok2 jwb soklan time interbiu tue aku rase nk t’batuk, tp aku try thn, tp lame2 x bleh thn jgak..klau stakat batuk skali ‘uhuk..uhuk..’ tue taper la jgak..nie aku t’batuk style uhuk..uhuk..pastu try thn btuk n smbung jwb soklan, tp x bleh thn jd smbng uhuk..uhuk.. pastu try thn lg tp kali nie x bleh thn then t’batuk lg..uhuk..uhuk..uhuk… mase dh rs x bleh nk thn tue smpt jgak aku say sori kt panel tue n diorg pn senyum je..msT diorg igt aku neves sgt smpai t’batuk2..huhu..

tp nsib baik skali tue je..time jwb next soklan smpai ke abis interbiu aku dh x btuk dh..k, tue citer psal batuk, nie citer psal a few soklan cepumas or  jwpn yg aku rs aku jwb terlalu jujur tanpa cover2..

1) Panel :” Asma, pointer awk ok, muet band 4, spm pn ok.. awk x rase nk smbg blaja ke”…n automatically aku jwb “Nak..”..lps tue aku t’sdar ade panel cam t’kjut tgk respon aku..ye la, interbiu nk mntak kerja, tp konpiden je jwb nk smbg blaja..then cpat2 aku smbg jwpn td explain blk ckp yg stiap institusi nk pekerja dia sntiasa b’usaha menaikkan prstasi diri dr semasa ke semasa, jd sekiranya diberi peluang utk smbg blaja..bla…bla..bla….lbh kuang camtue r aku jwb utk cover blk….

2) panel yg tmbln.bendahari tue tnye, brape anggaran gaji yg aku nk..nsib baik aku dh pnah survey psal gaji anggaran gaji semasa yg SPA pnye, jd aku pn jwb la dgn konpiden, klau ikut skim gaji yg aku tau tue…then panel yg sorg lg tnye plak, pada pendapat aku perlu x bonus? soklan cepu mas tue…klau kate x perlu nmpk sgt hipokrit, sape yg x nk dpt bonus..tp klau kate perlu nmpk cam demanding la plak..jd aku pn try la susun ayat elok2 kate, jika gaji basic yg diberikan berpadanan x pe la klau x de bonus..sbb kerja MLT perlu komitmen yg agak tnggi, even kekadang kena stay kt lab 24 jam… agak2 sesuai ke jwpn aku tue ek? ntah la..sbb klau org tnye skali lg pn lbh kuang camtue jgak aku jwb rsnye… tp rsnye jwpn tue mcm x sesuai je sbb ade panel tue bg respon smbil ketawa..”ish, gaji yg kami bg mst la berpadanan”…pastue aku pn bleh plak pegi smbg klau mcm tue x per la klau tader bonus..huhu

n utk soklan2 yg lain rsnye x de ape sgt yg mnarik nk diceritakn kt sini kot..nnT klau ade t’igt aku tmbh blk kt sini..utk mase nie stkt nie je la dulu kot..klau nk citer smua mmg x abis lg entry nie..huhu

apepun pnglm interbiu ari tue bleh msuk dlm kategori nice experience la jgak..rupe2nye interbiu tader la mengerikan mcm yg dibayangkn sblm nie..n interviewer ari tue pn ok2 jgak..siyes oo, diorg wat kite x rs tension sgt, memula start intebiu pn diorg soal soklan informal je…tp at the same time kite kena hati2 jgak, tkut t’slip tnjuk kelemahan diri bila dh rs selesa dgn situasi tue…ye la, time interbiu konpem la nk tnjuk best qualiti je kan, tp at the same time kena humble jgak la skit2, jgn over sgt, nnT kang dia kate berlagak plak..huhu..

k-la, stop citer smpai sini dulu, lenkali la smbg blk eh..

to be continue~~~~ (^_^)

In Progress…

Marah

Siyesly, aku rase dlm byk2 jenis/kategori emosi, perasaan marah yg plg x disukai rmai skali..bkn org yg kena marah je yg x suke, org yg marah pn x suke jgak..wat sakit ati je…tapi kekadang cam susah nk mengelak dr rase marah walaupun perasaan marah tue sangat lah x best…
br2 nie aku ade terbace artikel yg best psal perasaan marah..jadi aku tergerak hati n tgn utk meng-paste-kan sedikit sebanyak info dr artikel tue… “Sharing is Caring” rite…

 

Kemarahan ialah satu ekspresi perasaan yang ekstrem mengenai sesuatu yang anda tidak suka. Mempunyai perasaan marah bukan perkara buruk kerana ia menunjukkan kita manusia normal.
Malah, ada pakar berpendapat kemarahan pada peringkat rendah atau sederhana tidak menjadi masalah kerana dalam keadaan tertentu ia boleh memberi kesan positif kepada kita.
Contohnya apabila kita dapat memberitahu seseorang bahawa kita marah kepadanya secara tidak langsung boleh menenangkan fikiran kita.
Bagaimanapun, perasaan sangat marah boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan seseorang. Baik pada lelaki atau wanita, kemarahan boleh meninggalkan kesan yang jauh lebih mendalam berbanding kesan terhadap hubungan sesama insan.
Kemarahan sebenarnya boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular, iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia dan seluruh dunia.
Kemarahan ada kaitan rapat dengan penyakit jantung koronari. Menurut satu kajian yang diterbitkan baru-baru ini di dalam Jurnal Kolej Kardiologi Amerika, kemarahan meningkatkan kebarangkalian mendapat sindrom koronari akut seperti serangan jantung sebanyak 19 peratus jika seseorang itu tidak pernah ada penyakit jantung, dan sebanyak 24 peratus jika pernah mengalami penyakit jantung.
Kemarahan itu sendiri bukan faktor tunggal kepada risiko sakit jantung. Ada pakar berpendapat, perasaan negatif yang lahir akibat kemarahan itu juga memberi sumbangan yang menyebabkan seseorang berasa resah dan tertekan.
Dua perasaan ini biasanya datang bersama kemarahan yang mungkin berlanjutan kepada emosi negatif lain.
Bagaimanakah kemarahan boleh menyebabkan penyakit jantung koronari?
Saintis mengatakan, kemarahan mungkin ada kesan langsung ke atas jantung dan salur darah (arteri). Emosi negatif seperti marah cepat meningkatkan tindak balas badan apabila menerima tekanan. Jika rangsangan sentiasa diberi, kesan ke atas jantung dan salur darah berlarutan.
Apabila dalam keadaan tertekan, badan menghasilkan hormon tekanan. Dalam keadaan biasa, hormon ini diperlukan untuk menolong kita dalam jangka masa pendek jika menghadapi krisis. Bagaimanapun, jika kita kerap marah, paras hormon tekanan ini meningkat.
Hormon tekanan yang berlebihan mempercepatkan proses aterosklerosis iaitu pengumpulan plak lemak pada dinding salur darah yang akhirnya membuatkan salur darah tersumbat; yang seterusnya boleh mengakibatkan penyakit jantung koronari dan serangan jantung.

Selain kesan biologi, kesan ke atas gaya hidup juga penting. Mereka yang mudah marah mungkin tidak dapat menjaga diri dengan baik.
Mereka lebih berkemungkinan untuk merokok, mempunyai pemakanan tidak baik dan seimbang, jarang melakukan senaman dan meminum alkohol berlebihan.
Semua ini juga faktor yang boleh membuat seseorang itu lebih berisiko mendapat penyakit jantung koronari.

Cara mengatasi kemarahan
Ada banyak cara mudah untuk mengatasi kemarahan. Antaranya ialah dengan:

1) Menarik nafas panjang dan kira dari satu hingga 10
2) Membayangkan tempat aman untuk menenangkan minda
3)
Beredar dari situasi atau persekitaran yang membuatkan anda marah (secara fizikal dan emosi)
4) Mendengar ayat-ayat Quran
5) Mengisi masa dengan hobi
6)
Jangan meletakkan harapan dalam setiap situasi
7) Meditasi
8 ) Meningkatkan tahap spiritual melalui sembahyang, doa dan zikir


عَنْ أَبيِ هُرَيْرَةَ – رضي الله عنه – أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ – صلى الله عليه وسلم – : أَوْصِنيِ . قَالَ : « لاَ تَغْضَبْ » فَرَدَّدَ مِرَارًا , قَالَ : « لاَ تَغْضَبْ » رَوَاهُ الْبُخَارِيُّ .
Maksudnya : Daripada Abi Hurairah R.A, sesungguhnya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi sallallahu alaihi wa sallam : Berilah pesanan padaku, lalu bersabda baginda,: ” Janganlah kamu marah”, maka diulangnya berkali-kali “Janganlah kamu marah”. Riwayat Albukhary.
 

Paling penting, anda harus menerima hakikat bahawa kehidupan ini tidak selalunya adil atau sempurna, dan anda harus mengambil tindakan wajar di dalam setiap keadaan. Ingat, setiap kali anda melakukan tindakan positif, anda sebenarnya menjaga jantung anda.

sumber : hmetro.com dan www.iluvislam.com

I like the lyric…

Hanabi by Mr.Children

(english translation)

What value left is there
in this world I live in?
It makes me think that its all meaningless
or maybe I’m just tired?

in exchange for something I got
i gave up a number of precious things
but it’s not such a peaceful world
that I can lament each and every one.

what kind of dreams should I envision?
what kind of hopes should I take with me as I go forward?
these seemingly impossible to answer questions
get buried in my day to day life.

if you were here I wonder what you would say?
you’d probably say I was being “gloomy” and have a laugh.
i just wish i could see your gentle smile to blow away my melancholy.

even if it’s a light like fireworks
that can never be caught
one more time, one more time, one more time, one more time
I want to reach out for it.

we all carry sadness with us
but we hope for a better tomorrow
I wonder to what extent we can love a world
gripped by fear, thrown into unrest?

I get choked up on the words ’cause I think too much
I hate how clumsy I am
Yet oddly enough, I hate more how skillfully I can pretend.

whether we spend the years laughing or crying

time passes the same for all
the future is calling to us
are you, now, hearing it too?

even though we knew from the start
that we’d eventually have to say goodbye
one more time, one more time, one more time, one more time
and as many times as I can I hope to see you again.

I never imagined that simply meeting you
could make the world seem so beautiful
would you laugh at me for being simple minded?
I want to say “thank you” to you from my heart.

I wish my heart flowed fast and smooth like water

so that it would not settle in one place.
for all those times when I need to see you
for those times when I’ll miss you so
one more time, one more time, one more time, one more time
I want to burn your memory deep in me.

we all have our problems
but we hope for a better tomorrow
I wonder to what extent we can love a world
gripped by fear, thrown into unrest?

one more time, one more time,
one more time, one more time…

kak jie dah kahwin… (^_^)…

hehe..mcm ape je tjuk post kali nie..

sebenarnye dah beberape hari post nie disimpan kt dalam draft, jadi x bleh la nk kate berite hangat..pengantin pn da start msuk kerje blk dah…huhu

sedar x sedar, dah lbh kuang sbulan blog nie terbiar..hehe..

btol la asma nie malas  nk update belog…huhuhu..biarlah..

tp kali nie mmg btul2 dicampur dgn faktor “kebizian”…sbb bulan nie rumah kitorg first time handle kenduri kawin..jadi agak sibuk la jgak smua penghuni rumah nie…bkan pengantin je yg sibuk, kitorg pn kena tempias sibuk skali..huhu.lps dh x busy plak, ‘opkos’ la pegi smbg update tgk citer Kdrama n Jdorama dulu..hehe..

kembali ke tjuk utama…pada 11hb mac 2010 malam br2 nie berlangsunglah majlis pernikahan kak jie..maka, dengan secara rasminye bertambahlah seorang lagi ahli keluarga kami..keesokan harinye plak diadekan plak kenduri kesyukuran…sbb nie first time pngalaman jd tuan umah, jadi mase memula majlis tue cam agak kalut la skit, tapi pastu da x kalut sangat…nsib baik time kat kolej dulu ade pengalaman jgak skit2 dlm handle majlis, jd bleh la apply skit2…

tue citer psal experience jadi tuan umah, nie kita citer psal pngalaman trima ahli keluarga baru plak… siyes cakap, memula mmg agak kekok la jgak dgn abg jai memandangkan sblm nie adik beradik kitorg smua prempuan… skrg kitorg dah x sebebas dulu kat dlm umah..kena jaga batasan..sape2 yang adik beradik smua prempuan mesti faham..huhu…tapi taper, sekurang2nye lps abg jai join family kitorg, abah dah ade geng skrg…lgpn kak jie dgn abg jai blk sini time cuti skola jer, jadi bila diorg dh pergi johor, aktiviti harian kitorg(aku n enie) kt umah berjalan seperti biase…HEHEHE…

akhir kate, sebagai adik, aku pn ikut tmpng gembira skali utk kak jie… tgk muka bahagia kak jie mase kenduri ari tue, aku pn ikut rase gembira skali..siyes r, tetiba je rase gembira mase tue, padahal mase tue aku tgh duk sibuk ke hulu ke hilir(tuan rumah la katekan..hehe)… mayb nie la yg dinamekan family-relationship-bonding.., bila tgk ahli keluarga kite bahagia, kita pn ikut rase bahagia skali…. Omedetto kak jie.. n utk Abg Jai, welcome to our family… Semoga bahagia hingga ke akhir hayat…

 

insyaAllah, bln jun nnT turn enie plak…another busy month is coming..

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.