If today was your last day, and tomorrow was to late, could you say good bye to yesterday…

interbiu oh interbiu…

ekceli.,citer nie dh lame dh, tp tader la lame sgt..,cume x fresh dr ladang mcm oren sunkist tue, n x panas dr oven mcm pizza…tp still nk citer kt sini sbb experience tue still fresh dlm ingatan lg…huhu..ape la pnye intro..

nie merupakan first interview experience…siyesly sblm nie x penah kena interview jd konpem la perasaan nervous tue sgt la dirasa…interview plak, utk bekerja..,cam x cayer je dh nk msuk alam kerja..k, straight to the point, br nie dpt surat utk interbiu kt USIM..dlm surat tue kate interbiu pkul 8..so, ari kena interbiu tue pkul 8 pg dh smpai kt sane..tmpt kena interbiu kt tngkt 2, bgnan canselori.,pkul 8 plak merupakan time org nk msuk keje.,jd kena la naik lif skali dgn staf2 lain..time dlm lif tue rs diri cam ‘kecik’ je..pastu smpai kt tmpt nk interbiu tue tgk2 dh ade lbih kuang 6 org yg tgh tnggu nk interbiu jgak..so aku pn pegi la duduk kt krusi tue join diorg skali..situasi ms tue siyes smacam je..ye la smua yg kt situ masing2 nervous nk kena interbiu..msg2 kau tgk aku, aku tgk kau…tetiba aku tgk ade org brdiri, aku pn tgk la kt org tue, br aku sdar, rupe2nye tue tg.zuraini, bdak klej aku jgak.,kitorg same2 prktkl kt HSAJB dulu..pastue dia pn dtg duk kt krusi sblh aku..kitorg pn btegursape lah, ye r, dh lame x jmpe, tp kitorg cam kekok skit nk ckp sbb org lain snyap je, jd kitorg ckp slow2 n skit2 je, lps tue msing2 kembali bermonolog dgn diri sndiri..lps lbh kuang 15 minit duk bermonolog dgn diri msing2, kitorg nmpk ade staff tmpal something kt pntu sebelah tmpt kitorg duduk..lps staff tue pergi, msing2 try usha tgk ape yg ditmpal dr tmpt duduk msing2..lps tus tue smua mengeluh “lar….”(versi slow2), sbb kertas tue bgtau tue pntu bilik interview utk kitorg nnT dan info yg buat kitorg mengeluh sbb kt situ tulis Masa : 9.00 pagi., dlm surat kate 8.00 pagi…lps tue, suasane dh x dingin mcm td dh..ice dh breaking lps tgk info tue..kitorg start berbual2, tp still ckp slow2 la..akhirnye, lbh kuang pkul 9.30 br la interview start..smentara tnggu turn kitorg smpt jgak b’bual2 n try agak ape yg interviewer akn soal, lgpn ade jgak dh ade pnglman kerja, jd smpt jgak dia citer pglaman dia dulu..dipendekkan  citer, aku pnye turn last skali..feeling smentara nk tggu turn, dr rs sgt la nervous ms memula, lps tue rase kurang skit neves bile dh start b’bual skit2, smpai la rs neves yg amat sgt blk bile tgk org mkin berkurang smpai tnggal 3 org, 2 org smpai tggal aku sorg tggu turn..

k, msuk citer psal time kena interbiu plak.., time interview tue ade 4 org panel yg soal (dekan, peg.pendaftar, tim.bendahari n yg sorg lg tue prof klau x slap).. Alhamdulillah, soklan yg ditanye pn taderlah mengerikan mcm yg dibayangkan.,tapi yg wat aku asik t’igt-igt smpai skrg adelah jwpn yg aku jwb..siyesly, mase memula kluar bilik interbiu tue aku rase cam lega je sbb rs cam dh bg jwpn utk stiap soklan yg ditanye.., tp lps sehari dua, aku mule terpikir, aku jwb syok sndiri ke ek…t’utame skali bg soklan yg b’kaitan dgn pglaman prktkl dulu..rs cam excited je nk  jwb soklan tue sampai x t’igt nk edit jwpn dulu..

lupe nk bgtau dua tiga ari sblm intebiu aku ala2 demam n btuk tp sehari sblm interbiu tue rs cam dh ok jd x pegi r klinik or mkn ubat..tetiba time tgh syok2 jwb soklan time interbiu tue aku rase nk t’batuk, tp aku try thn, tp lame2 x bleh thn jgak..klau stakat batuk skali ‘uhuk..uhuk..’ tue taper la jgak..nie aku t’batuk style uhuk..uhuk..pastu try thn btuk n smbung jwb soklan, tp x bleh thn jd smbng uhuk..uhuk.. pastu try thn lg tp kali nie x bleh thn then t’batuk lg..uhuk..uhuk..uhuk… mase dh rs x bleh nk thn tue smpt jgak aku say sori kt panel tue n diorg pn senyum je..msT diorg igt aku neves sgt smpai t’batuk2..huhu..

tp nsib baik skali tue je..time jwb next soklan smpai ke abis interbiu aku dh x btuk dh..k, tue citer psal batuk, nie citer psal a few soklan cepumas or  jwpn yg aku rs aku jwb terlalu jujur tanpa cover2..

1) Panel :” Asma, pointer awk ok, muet band 4, spm pn ok.. awk x rase nk smbg blaja ke”…n automatically aku jwb “Nak..”..lps tue aku t’sdar ade panel cam t’kjut tgk respon aku..ye la, interbiu nk mntak kerja, tp konpiden je jwb nk smbg blaja..then cpat2 aku smbg jwpn td explain blk ckp yg stiap institusi nk pekerja dia sntiasa b’usaha menaikkan prstasi diri dr semasa ke semasa, jd sekiranya diberi peluang utk smbg blaja..bla…bla..bla….lbh kuang camtue r aku jwb utk cover blk….

2) panel yg tmbln.bendahari tue tnye, brape anggaran gaji yg aku nk..nsib baik aku dh pnah survey psal gaji anggaran gaji semasa yg SPA pnye, jd aku pn jwb la dgn konpiden, klau ikut skim gaji yg aku tau tue…then panel yg sorg lg tnye plak, pada pendapat aku perlu x bonus? soklan cepu mas tue…klau kate x perlu nmpk sgt hipokrit, sape yg x nk dpt bonus..tp klau kate perlu nmpk cam demanding la plak..jd aku pn try la susun ayat elok2 kate, jika gaji basic yg diberikan berpadanan x pe la klau x de bonus..sbb kerja MLT perlu komitmen yg agak tnggi, even kekadang kena stay kt lab 24 jam… agak2 sesuai ke jwpn aku tue ek? ntah la..sbb klau org tnye skali lg pn lbh kuang camtue jgak aku jwb rsnye… tp rsnye jwpn tue mcm x sesuai je sbb ade panel tue bg respon smbil ketawa..”ish, gaji yg kami bg mst la berpadanan”…pastue aku pn bleh plak pegi smbg klau mcm tue x per la klau tader bonus..huhu

n utk soklan2 yg lain rsnye x de ape sgt yg mnarik nk diceritakn kt sini kot..nnT klau ade t’igt aku tmbh blk kt sini..utk mase nie stkt nie je la dulu kot..klau nk citer smua mmg x abis lg entry nie..huhu

apepun pnglm interbiu ari tue bleh msuk dlm kategori nice experience la jgak..rupe2nye interbiu tader la mengerikan mcm yg dibayangkn sblm nie..n interviewer ari tue pn ok2 jgak..siyes oo, diorg wat kite x rs tension sgt, memula start intebiu pn diorg soal soklan informal je…tp at the same time kite kena hati2 jgak, tkut t’slip tnjuk kelemahan diri bila dh rs selesa dgn situasi tue…ye la, time interbiu konpem la nk tnjuk best qualiti je kan, tp at the same time kena humble jgak la skit2, jgn over sgt, nnT kang dia kate berlagak plak..huhu..

k-la, stop citer smpai sini dulu, lenkali la smbg blk eh..

to be continue~~~~ (^_^)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s